Mitä lapselle aamupalaksi?

Meillä on alkanut ilmenemään aamupala-ongelmia. Sama kyllä toistuu iltapalallakin, mutta se ei ole niin suuressa mittakaavassa kuin aamulla.
Maria syönyt puuroiästä saakka puuron aaamulla ja illalla. Nyt on ollut sitten jo melkein kuukauden tuo syöminen niin älyttömän nihkeetä. Ei meinaa syödä, ja näyttää että ei halua/jaksa syödä. Sitten jos ei sitä oteta tosissaan, alkaa yökkiminen.. Aamusin tämä on siis juurikin tätä, se on loppu muka jo heti ekalla lusikallisella, pahimmassa tapauksessa jo kun puurolautanen tulee nenän eteen. Huudetaan keuhkot tyhjäksi ja riehutaan syöttötuolissa.
Ollaan vaihdeltu mahdollisimman monipuolisesti puuroja, välillä riisiä, välillä moniviljaa taikka kauraa. Ohrat, vehnät, neljän viljan, annospuuroista aprikoosit, mansikat – kaikki! Ei vaan enään uppoa!

Eilen sitten ostettiin testiksi yksi risifrutti aamua varten. Niko tietää, etten mielelläni syöttäisi mitään välipala-juttuja heti aamusta, mutta nyt alkaa meillä loppua ideat kesken. Hyvin alkoi, mielellään ja uteliaana maisteli samalla kun sai leipää omiin käsiin. Puolessa välissä tuli stoppi ja kun yritin tarjota yhtä lusikallista, tuli yökkäisy. Ja paremminhan tuokin ”herkku” upposi ilman pienintäkään määrää hilloa, eli paljaalteen syötiin niin ei.

Ollaan myös kokeiltu mysliä. Laitettu paljon maitoa ja hyvissä ajoin pehmenemään ettei ole niin kovaa, mutta eipä sekään kelvannut.. Onko meidän ainut vaihtoehto oikeesti alkaa syöttämään muroja likalle aamuisin? Niitä kuulemma tykkää napsia kupista mummon kanssa, mutta mutta.. Alkaa epätoivo jo iskemään, kun muuten Maria on hyvinvoiva, paino kasvaa hyvällä tahdilla ja kaikki muut ruuat kelpaa, muttei aamupala. Iltapala menee ihan ok, välillä. Ainut mitä meidän ”nirso” syö aamuisin, on muumi-pastilli. Oikein odottaa, että saa ottaa purkista yhden xylitol-pastillin ja olenkin yrittänyt pitää pastilleja pienenä houkuttimena reippaalle syömiselle. Lounaalla ja päivällisellä toimii, muttei aamulla.

Mitä oikeesti syöttää lapselle aamuisin, että jaksaa olla lounasaikaan saakka? Yleensä meillä nukutaan päikkärit aamupalan ja lounaan välillä, mutta jaksaako noin onnettomalla aamupalalla nukkua?
En vielä viitsi soittaa neuvolaan neuvojen tarpeessa, ennenkuin ollaan koitettu kaikki mahdollinen ja mahdoton läpi kotona.

Joskus ne aamupalahetket oli näin iloisia ja helppoja. /6.11.2013

11 vastausta artikkeliin “Mitä lapselle aamupalaksi?”

 1. Onhan noita vaihtoehtoja. Jos ma lapsi ei ole ikinä puurosta tykännyt. Leipää, jugurttia, hedelmiä jne. Lapsi nyt 2v ja vuoden syönyt omenaa, päärynää, banaania tms aamulla. Ja jaksaa hyvin. Puurot yms niin tunkkaisia että moni lapsi syö mieluummin raikasta heti aamulla. Kokeile siis hedelmiä 🙂 lohkoo vaan paloiksi niin helppoja syödä. Banaani siivuiksi tai ihan kokonaisena käteen niin helppo haukata paloja pienenkin. Nämä yleensä tykkää kun saavat itse syödä ja hedelmät tähän tosi helppoja

  Tykkää

 2. Kiitos vinkistä! Aina ollut jotenkin kummallinen ajatus, että puuro olisi aina hyvä syöttää aamuin illoin, mutta jos sitä vaikka uskaltautuisi antamaan ainakin aamuisin jogurttia tms 🙂

  Tykkää

 3. Hyvin on ainakin oma lapsi kasvanut vaikka ikinä ei ole puurosta välittänyt 🙂 60kk iässä taisi pari viikkoa siitä tykätä sitten ei enää ole kelvannut. Ja tosiaan hyvin kasvanut, 2v neuvolassa paino 12kg ja pituus 91cm 🙂 suosittelen siis hedelmiä jne. Meillä aamupala klo 8-9 ja lounas klo 11-13, päiväunet nukkui klo 13-14 mutta ne jätti pois jo 1,5 vuotiaana. Hyvin jaksaa siis aamulla leikkiä ja touhuta vaikka toisinaan lounas venyykin tuonne lähemmäksi klo 13 🙂

  Tykkää

 4. Oletko kokeillut laittaa puuron sekaan hedelmäpilttejä/ soppaa? Ja joskus olen tehnyt omille lapsilleni hedelmäsmoothien jos ei puuro maistu.

  Tykkää

 5. Soppaa ollaan kokeiltu ja vaihtelevalla menestyksellä mennyt alas. Välillä myös pakasteesta itse poimittuja mustikoita ollaan puuron tekovaiheessa heitetty sekaan, jolloin etenkin iltapuuro on mennyt paremmin alas. 🙂 Tuo hedelmäsmoothie on kanssa hyvä idea, täytyy kokeilla. 🙂

  Tykkää

 6. Kauhea miten huonosti kirjoitan kun puhelin tekee ihan omia sanoja ja korjaukset vaikeita. Toivottavasti kuitenkin sait selkoa 😀 60kk=6kk jne 😀

  Tykkää

 7. Smoothie on hyvä vaihtoehto jos puuro ei maistu. Varsinkin jos mukaan lisää jotain leseitä kuidun lähteeksi, niin jaksaa varmasti lounaaseen asti. Meillä on kanssa välillä paljon vaikeuksia aamupuuron kanssa, niin silloin teen Niilolle smoothien ja lisään milloin mitäkin leseitä mukaan 🙂

  Tykkää

 8. Smoothiet on ihan parhaita. Varsinkin jos on tällainen ”puuro ei maistu aamulla” ihminen, niin smoothie ajaa kyllä asiansa aamupalalla 🙂 Ja niihin on pilvin pimin eri reseptejä. Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s