Lapsellani refluksitauti?

Niinkuin otsikko jo kertookin, on tämä epäilys ollut jo Marian syntymästä saakka. Asuttiin silloin toisella alueella ja silloinen neuvolatäti ei ottanut meitä vakavissaan kun kysyttiin testaamisesta. ”Pidätte vaan vauvalla märkää vaippaa, sen takia hikottelee. Pistäkää enemmän päälle niin ei hikottele.” Ei me nyt sentään mitään tyhmiä olla. Maria oli aina ylipuettu, sängyn reunat viltitetty ja uniaikoina oli paksu peitto ja fleeceviltti likalla niskassa ettei vaan paleltuisi. Vaippa vaihdettiin aina ennen ja jälkeen ruokailun. Useamminkin jos tarve oli, koska Maria kyllä ilmaisi itseään selvästi, milloin vaipassa on jotain.

Oireilu helpotti joksikin aikaa. Mietittiin että onkohan Marialla ollut silent-refluksi, koska ei puklaillut juuri koskaan. Ehkä tämän takia meitä ei otettu tosissaan? 
Nyt oireilu on tullut esille, hengitys rohisee edelleen ruokailun ja juomisen jälkeen ja kun Maria yskäisee alkaa niin kamala sydäntä raapiva itku. Selvästi sattuu. Ei halua juoda tämän jälkeen eikä suostu syömäänkään mitään. Rintaraivarit imettämisen aikana oli jotain järkyttävää, väänti niskansa ja selkänsä aivan kauhealle kaarelle ja huuti niin kovaa kuin niistä pienistä keuhkoista vain irtosi. 
Mistä sitten päättelimme, mitä oireita refluksissa on ja mitä niistä Marialla on. Törmäsin facebookissa Jyväskylän äitien ryhmässä erään linkityksen, refluksilapset ry -sivuihin, mihin oli tiivistetysti kirjoitettu oireita, vauvalle sekä vanhemmalle lapselle. Täältä kun katsotaan oireita, Marialla kaikki vauva-ajan oireet ollut alusta saakka paitsi oksentelu (viittaa silent-refluksiin). Vanhemman lapsen oirelistauksesta meidän tytöllä on juurikin tuota valikoivuutta rakenteiden perusteella, nukahtamisvaikeuksia ym.
Äsken sitten pengoin yhdistyksen kotisivut läpi selvittääkseni, mitä kaikkea tähän sairauteen oikeasti kokonaisuudessaan kuuluu. Järkytyttiin Nikon kanssa, koska siellä on näitä kummallisia oireiluja ollut, mistä mm. eilen kirjoitin ja ollaan koko ajan ihmetelty että eihän nyt hampaiden tulo voi aiheuttaa suoraan sanottuna aggressiivista käytöstä? Näitä oireita, mitä Marialla on, voi käydä kurkkaamassa näistä linkeistä: 
Vauva-ajan oireet sekä Isompien lasten oireet. Huolestuttavinta tässä on juurikin nuo isompien lasten oireet, mutta ehkä vain aletaan kirjaamaan oireita ylös ja soittelen loppuviikosta neuvolaan. Refluksi nimittäin saattaa häiritä radikaalisesti lapsen painonnousua, ja meillähän likalla paino ei nouse samalla tasolla mitä samanikäisillä tytöillä normaalisti nousisi. Marialla paino nousee reilusti alle nollakäyrän jonka takia jo lääkärit ovat ajatelleet verikokeita syyn selvittämiseen.
Tässä on pohdittavaa itse kullekkin. Toivon vain, että Marian tilanteelle saataisiin vihdoin jokin selitys, likka nimittäin lyö suuttuessaan yhtä kovaa kuin aikuinen… Ja pinna 1000 kertaa lyhyempi kuin mulla.. HUOH!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s