Miten Petun lihaksia hoidetaan?

Petun lihashuollosta toivottiin juttua ja nyt on itsellä vihdoista viimein sellainen olo, että jaksaa jopa ajatella. Tässä kun reipas kuukausi mennyt sairastellessa enempi vähempi, ei ole oikein kouluhommistakaan saanut kiinni. Mutta jospa nyt alkais pikkuhiljaa helpottamaan.

Petu hierotaan noin 3 kuukauden välein ammattilaisen toimesta, eli neljästi vuodessa. Meidän kohdalla käyntiin kuuluu perus hieronta, faskioiden läpikäynti ja laserointi ongelma-alueille. Meidän hieroja katsoo aina tilannekohtaisesti mitä tehdään, mutta Petulle faskiat on aina suht jumissa ja siitä selkeästi pitää, joten se on aina isossa roolissa. Muutoin mä hieron noin kerran kuukauteen, lähinnä lihasten läpikäynnin merkeissä ja ongelmakohtia sitten enemmän työstäen, myös sen vuoksi että osaan kertoa hierojalle omia havaintoja. Esimerkiksi kun etujalkaan tuli haava, meni koko lapa ihan jumiin kun ontui jalkaa. Sitä hierottiin ja venyteltiin noin joka kolmas päivä parin viikon ajan, jolloin liike aukeni ja lihasjumien aiheuttamat ontumat loppui.

Petun isoimmat ongelmakohdat on paljolti ollut selässä, niskassa ja kaulassa. Nyt kun on kiinnitetty huomiota liikkumistapaan, monipuolistettu entisestään ja vaihdettiin vuosi sitten koulusatula (lisäksi hommasin pidemmän vyön) ja fiksattiin molemmat satulat alkuvuodesta, on selkäjumit helpottanut ja koko hevonen on suoristunut. Viimeisimmässä hieronnassa oli niska, kaula ja lanneselkä jumissa. Takajalan tukilihakset oli hyvässä jamassa, tasavahvat molemmilta puolilta mutta vasemmalla lanneselässä oli selkeämpi aristava kohta, minkä vuoksi päädyttiin hermopinteeseen. Hevosen ehdoilla toteutetulla liikkumisella ja loimittamisella on lähtenyt helpottamaan, rajuja oireita tulee vain silloin, kun Petu liikkuu pää taivaissa ja selkä niin notkolla että maha melkein osuu maahan. Onneksi tätä ei juurikaan tee, oikeastaan lähinnä vain uusien kanssa. Kaula ja selkä on saanut kuulemma lihasta ensimmäisen kerran jälkeen eli suunta on oikea. Viime kerralla otti myös hyvin hoidon vastaan, aiemmin on ollut vähän hapan ja vastahakoinen mitä on kyllä aina uusien ihmisten kanssa etenkin jos jostain kiristää tai muuten rassaa.

Tässä alla on video ennen edellistä hierontaa joka oli syyskuussa. Nyt kun tilanne on aika hyvin jo ohi niin viitsii laittaa, kun oire on sellainen ettei sitä kovin helposti selitetä ja helposti aiheutti kauhistelua. Pieni pohjustus kuitenkin ensin, eli lue ja sisäistä. Katso vasta sitten. Video on näytetty eläinlääkärille ja hierojalle. Myös kengittäjä tiesi vammasta ja oireesta jotta pystyi ottamaan tämän huomioon tähän kengitysväliin. Marraskuussa katsotaan uudelleen minkälaisella kengityksellä jatketaan. Ennen videon kuvaamista oltiin tehty perus maastakäsittelyä (mentiin esim lakanan päältä yms) ja liikuttiin vain käynnissä. Missään vaiheessa Petun ei ollut pakko liikkua ja videon loputtua vietiin pallo talteen ja painuttiin talliin hoitamaan jalkaa. Voi järkyttää, vaiva näyttää pahemmalta mitä oikeasti oli.

Jos katsot äänillä, niin kehu tulee siitä, että pallo on ollut Petun mielestä hyvin pelottava ja oli nyt ensimmäinen kerta kun meni itsenäisesti tekemään tuttavuutta. 🙂

2 vastausta artikkeliin “Miten Petun lihaksia hoidetaan?”

  1. Hyvä ja selkeä selostus 👍🏻 Mielenkiintoinen aihe.
    Tekstin lukemisen jälkeen ei videolla näkyvä vamma aiheuttanut kauhistelua, tekisit varmasti hyviä opetusvideoita kun osaat selittää asiat noin hyvin.

    Tykkää

    1. Iso kiitos kivasta kommentista! En mä nyt tiiä, tykkään paneutua asioihin hyvin paljon ja esimerkiksi jo pelkästään ruokinta-jutuista voisin puhua tuntikaupalla ja silti koen etten tiedä mitään. 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: