Sananen eläinten pidosta ja hyvinvoinnista

Nyt pyörii taas niin paljon ajatuksia päässä, etten tiedä mistä alottaisi.. Löysin serkkuni kautta erittäin mielenkiintoisen hevosblogin, jota ei kirjoita parikymppinen harrastelija, vaan oikeesti aikuinen jolla on lyödä faktaa ja mielipidettä pöytään ihan häpeämättömästi. Rakastan sitä! Kyseinen blogi ei siis ole suoranaisesti ratsastusta käsittelevä, vaan niin hoidosta, koulutuksesta ja aivan kaikesta mikä liittyy vähäänkään hevoseen ja harrasteluun. Myös hyviä pointteja tuli kilpailu-meininkeihin, käykää tutustumassa! Voitte ihan vaikka yllättyä! Blogiin tästä.

Toinen on sitten seuraava, mun verenpaineen nostava juttu.. Koirien turkkien värjääminen rantautuu Suomeen! Siis mitä helvettiä?! (anteeksi kielenkäyttö) Mihin ihmeeseen koira tarvii jotain hemmetin pinkkiä karvatuppoa ja siihen lisäksi sekoitettua myrkyn vihreää ja taivaansinistä koristetta? Eei nyt riitä ymmärrys.
Eikö jo riitä, että useimmat koirarodut on jalostettu piloille, mm. Villakoirilla on niin paljon helposti periytyviä sairauksia, että itkettää. Tämä villakoira -fakta perustuu siihen, mitä näin itse kun H:lla oli kääpiövillis. Kasvattajalta, oli paperit ja kaikki. Pennun vanhemmat terveitä (papereiden mukaan), mutta silti. Koira oli täysin terve ensimmäisen ikävuotensa, kunnes iski allergiat. Kaupan nappulasta eläinlääkärin nappulaan -> allergiat paheni. Koira muuttui aggressiiviseksi, raapi ihonsa rikki ja karvat irtoili. Hauva oli 1,5 vuotias, kun annettiin vaihtoehto että joko kortisoni-rumba tai piikki. Ei H:n äiti kyennyt piikille viemään, niin nuori ja vielä suht terve, ettei vaan raaskinut. Lopputulos: koira 3 vuotias, täysin sokea ja oli kuuroutumassa. Viha kaikkea kohtaan, ymmärtäähän sen. Piikille lähti, ettei tarvitsisi kärsiä.

MillaVilla, 1 vuotiaana. Kuvan ©Ande2006

Ja sitten tuodaan turkin värjäysaineet Suomeen. Kuka tietää, millä ja mihin niitäkin on testattu ja aiheuttaako jotain häikkää eläimelle? Ei kukaan taida tietää, luvataan kuuta taivaalta ja takuuvarmat ihastelut ihmisiltä kaupungilta ja tuomareilta kehässä?

Ihminen on ahne ja itsekäs, ei tähän muuta voi enään sanoa..

Sitten se, mikä meidät kissanomistajat ajaa lokeroihin on, että se joka antaa kaupan nappuloita on huono kissan pitäjä. Se joka ei leikkaa kissansa kynsiä, on huono ihminen. Se, joka ei käytä kisuaan ulkona valjaissa eikä valjaitta, on vielä huonompi ihminen.

Näiden lokerointien jälkeen, taidan olla huono kissanomistaja joka ei välitä kissojensa hyvinvoinnista?
Koska Tiukkapanta Marjatan mielestä sisäkissa ei tarvitse kynsiään ja sille täytyy ehdottomasti syöttää sitä Zooplussalta saatavaa kaikkein kalleinta pöperöä, niin me muut ollaan pahoja ihmisiä.

En ajattele sitä näin. Mielestäni hyvässä kissanpidossa painotetaan kissan hyvinvointia, lupaa saada olla kissa ja käyttäytyä kuin kissa. Meillä syötiin kaupan nappulaa, kunnes todettiin kissojemme voivan huonosti. Karvaa irtosi, rappasivat kroppaansa koko ajan ym. Joidenkin kissat pärjäävät sillä kaupan Whiskasilla, niinkuin lapsuudenkodissani asuneet kissat. Saivat välillä herkutella lohella ja jauhelihalla, ei koskaan ollut mitään virtsakiviä taikka mitään muutakaan. Molemmat kissamme silloin olivat hyväkuntoisia ja terveitä, kävivät säännöllisesti lekurilla ja saivat madotukset ajallaan.
Meidän pojilta ei kynsiä leikellä ja jos räpsyä tulee, voi syyttää vain itseään. Kyllä ne varoittaa, ennenkuin tekee.

Tyytyväisen kissan merkki 2011 (Nöpö)

Onko nykyään kissoihin jalostuksen tavoin tuotu tämä, että mahdollisimman kallista ruokaa, niin voivat hyvin? Onko kissansa tuntemisesta tulossa tabu, jota kukaan osaa sanoa juuta taikka jaata? Teen niinkuin omistajana parhaaksi näen ja mitä kissani mulle viestittävät! Jos Nöpö naukuu normaalista poikkeavalla tavalla, silloin etsitään syy tähän.

Tunne lemmikkisi, oli se sitten hevonen, kissa taikka koira. Tai joku aivan muu, mutta tunne ja tunnista!

Lumon päikkärit elokuussa 2011 🙂
Vilin ensimmäinen maha paljaana otetut nokoset meille tulon jälkeen lokakuussa 2011 🙂

4 vastausta artikkeliin “Sananen eläinten pidosta ja hyvinvoinnista”

 1. Meidän kissa on varmaan sitten myös ihan kaltoinkohdeltu. Asumme maalla kaukana valtatiestä ja annan kissani kulkea vapaana. Siis ilman valjaita! Hui! 😀 Ja ulkona kissa on syönyt hiiriä, lintuja, lepakoita (minkä jälkeen kyllä soitin eläinlääkäriin saako rabieksen, ei kuulemma saa) ym. Ja sisällä sitten ihan kaupan ruokaa. Kissanhiekan kyllä ostamme ihan eläinkaupasta. 😀

  Meiltä tosin löytyy myös kaksi pahamaineista cavalieria, mutta se keskustelu on erikseen enkä ala nyt tähän purkamaan tuntojani siitä..

  Tykkää

 2. Voi kun asuttaisiin maalla! Pojat tykkäisi ihan hulluna, paitsi Lumo joka pelkää kaikkea kodin ulkopuolella olevaa. Tosin parveke on mukava paikka kytätä lintuja. 😉

  Pääasia että eläimet, oli ne mitä tahansa ovat onnellisia. 🙂 Söivät sitten kalliita pöperöitä tai sitten kaupan nappulaa 🙂

  Tykkää

 3. Näyttelyihin tulee ikuinen kilpailukielto, jos jää kiinni vilpistä, esim. koiran turkin värjäämisestä. Mistä kuulit että turkin värjäys on tulossa Suomeen/muotiin? Ikävä juttu joka tapauksessa..:(

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s