Vuosi 2013

Mulle ja ylipäänsä meidän pienelle perheelle vuosi 2013 oli mitä antoisin, ja ehkä opettavaisin. Marian kanssa koettiin vanhemmuutta koettelevia aikoja, niin hyviä kuin huonoja. Ystävyyssuhteet kärsi sekä monet niistä parantuivat entisestään.
Itselleni mennyt vuosi on ollut antoisa hevostelupuolella. Oon saanut tutustua ja olla tekemisissä mitä hienoimpien hevosten kanssa, jokaiselta olen saanut oppia jotain.

Tältä näytti meidän vuosi 2013:

Tammikuu
Aloin hoitamaan hieman omalaatuista lv-tammaa Roosaa jo 2012 loppupuolella. Roosa oli kyllä kunnon neiti-sähikäinen, joka teki hommastani hänen kanssaan erikoislaatuista. Kaikkea säikkyvä, kipakka tapaus. Roosan kanssa keskityttiin lähinnä maastakäsittelyyn, juoksuttamista, kävelyitä ja luottamuksen luomista. Olin vielä itse kuntoutumisprosessissa selkäni kanssa, joten satunnaisesti Roon omistajan kanssa tehtiin selästä käsin työskentelyä, ja olihan se suorastaan välillä oikeesti pelottavaa, koska Ropellikorva oli yli 170cm korkea, entinen ravuri joka oli superherkkä eikä vauhtia puuttunut! 
Meidän yhteistyö päättyi maaliskuun lopulla, harmi sinänsä. Oli niin upea otus, joka opetti mulle niin paljon! Alkukeväästä Roo lähti vihreämmille laitumille, syytä en koskaan saanut tietää. Kaunis tamma, lepää rauhassa! ♥ 
Kuuraturvan kanssa loppukävelyillä hangessa juoksuttamisen jälkeen. 14.12.2012
Ropellikorva Roosa 🙂

Maria oppi tammikuussa kääntymään selältä mahalteen, sekä tehtiin muutto tähän meidän nykyiseen asuntoon. Ajoin ekaa kertaa pakettiautoa, peruuttaminen ahtaassa pihassa oli järkyttävää, mutta saatiin kamat kannettua, vaikka Maria kulki koko muuton mukana. 🙂

Maria 4kk 15.1.2013
Helmikuu
Marian kehitys tyssäsi 5 kk:n iässä. Painokäyrä jatkoi matkaansa alaspäin aikamoisella rytinällä, eikä pituutta tullut ikäiselleen sopivasti. Vellejä ja soseita alettiin antamaan muutenkin hieman etuajassa, jotta paino kasvaisi, mutta jatkuvalla pudotuksella mentiin. Äiti oli erittäin väsynyt edelleen, jaksaminen ja muu hyvinvointi oli aika nollassa. Se minkä kasvussa häviää, voittaa puheessa. Tälläisen tilapäivityksen bongasin omasta facebookin profiilista: 4.2.2013 – ”Niko ja Maria puhuu pilttihetkellä pörssikursseista. Sen sain selvää, ettei Abu Dhabiin ole menemistä häämatkalla. 😀” Meidän tytön tyllerö on ollut kova puhumaan, aina. Vaikkei mitään järkevää sieltä koskaan ole tullut, niin on ainakin hauskoja hetkiä ollut. 🙂
Tyttö muutti omaan huoneeseen kuun puolessa välissä, jonka jälkeen nukkui täysiä unia helpommin kuin meidän huoneessa. Liekö syynä Nikon kuorsaaminen, mikä on erittäin korvia raastavaa? 😉
Roosan kanssa meni umpihangessa rämpiessä lähes koko helmikuu. Parit kerrat selkäänkin taisin eksyä, ja joka kerralla huomasin itsestäni, että muistuu vanhat opit mieleen. Tasapaino oli ihan onneton ja taipuisuus ihan nollassa, mutta kivaa oli! 🙂
Marian mitat oli helmikuussa 7100g, 66,5cm pitkä sekä päänympärys 42,4cm. 2 rokotepiikkiä + rota annettiin neuvolassa samalla. Olipas tyttö sillon pieni..
Ruokahetki, Maria 5kk
Maaliskuu
Mulla alkoi tallivuorojen teot Puuppolassa. Sillä tiellä edelleen ollaan, onhan mulla mitä parhain ”pomo” sekä kivat hevoset joiden kanssa saa puuhastella. Oon aina tykännyt kaikista tallihommista, ehkä niistä oppinut kakarana tykkäämään, kun pääsi palkaksi ratsastamaan? 🙂 
Tämä kuukausi oli Marian kanssa ehkä pahin.. Monta päivää pelkkää itkua, muttei mitään hajua mistä se johtui. Siinä itkua kuunnellessa monesti mietin, että miksiköhän äiti joskus mulle sanoi että mä en kestäis viikkoakaan samanlaisen vauvan kanssa, mitä itse olin. Ehkä se vaan on niin, että äiti tietää. Koskaan itkulle ei syytä saatu, tai ehkä saatiinkin muttei koskaan siitä puhuttu.. Refluksioireet.. Itkut loppui yli viikon kestämisen jälkeen kuin seinään, ja saatiin meidän ihana nauravainen tyttö takaisin. 
Tässä kuussa hankin myös kolmannen tatuointini. Kyseinen kuva on niin henkilökohtainen, jonka vuoksi menin ihan ammattilaiselle sen ottamaan. 2 aiempaa on Nikon serkku tehnyt, on siinä osaava jätkä! 🙂 Onneksi tunnen kyseisen harrastelijan jo yläasteelta, niin uskalsin häneltä kaksi ensimmäistä ottaa. 🙂 
Niko piirsi ja ammattilainen siirsi iholle. Itse olen todella tyytyväinen, edelleen, kuvaan! 
Kuvattiin heti kelmun poiston jälkeen, mutta nyt on äidistä muisto! ♥
11.3.2013

Nöpö ja Lumo täytti vuosia 22.3. Nöpö saavutti suuret 3 vuotta ja Lumo 2.

Herättelin ”pienen” bloggaustauon jälkeen myös lilyn blogini uudelleen aisoihin, ja mikäs sen parempi keino jatkaa tauon jälkeen, kuin pieni kooste synnytyksestä! Olkaa hyvät, KLIK!
Marian painonnousu oli erittäin!!! heikkoa puolivuotiaana. 80g kuukaudessa.. Maria oli liikkuvaista sorttia jo tuolloin, mutta täältä pääsee lukemaan enemmän Marian 6 kk kuulumisia. En meinaa muistaa noin pitkälle, niin hyvä hakea tekstit lilystä. 😉
Huhtikuu
Lähdettiin häämatkalle Tukholmaan. Pari päivää kesti reissu, mutta en olis voinut olla yhtään pidempään Mariasta erossa. Täällä reissusta.
Mariaa koitettiin myös houkutella ryömimään, siinä onnistumatta. 🙂 Painoa oli tullut 305g ja pituutta ei yhtään. Eli todella köyhää kasvua ollut tytöllä syntymän jälkeen. Maria oppi myöskin istumaan tuettuna. Tämä tarkoitti siis sitä, että saatiin syöttötuoli otettua käyttöön ja päästiin lähes kokonaan luopumaan sitteristä.
5.4.2013

Toukokuu

Tyttö oppi ryömimään! Kasvussa saatiin myöskin nähdä jälleen laskua, kun kuukaudessa oli tullut 30g painoa ja 1cm pituutta. 
Ensimmäistä kertaa keinumassa. 🙂
15.5.2013
Toukokuu oli kuuna myöskin erittäin hevostäyteinen. Aloin vuokraamaan Jahvettia sekä lensin Gildan selästä kuin leppäkeihäs, kun olin koklaamassa ”pomoni” pyynnöstä. Lopputuloksena lantio sökönä, joka vihoittelee edelleen.
Jahvetti 29.7.2013
Äidin kuolemasta tuli 29.5. 2 vuotta. Ikävä on kova, mutta päivä kerrallaan ollaan päästy jatkamaan.
Kesäkuu
Opeteltiin Jahvetin kanssa ratsastusjuttuja, muodossa kulkemista sekä rentoutumista. Oli seissyt lähes vuoden tekemättä yhtään mitään, joten oli erittäin jäykkä eikä oikein osannut tehdä mitään. Nopeasti saatiin kummiskin väistöt ym toimimaan jonka jälkeen alettiin työstämään laukkoja. Jahvetti ei nostellut jalkojaan kunnolla, joten työnsarkaa tässä hevosessa oli todella paljon. 
Maria kasvoi kasvamistaan, tai siltä se tuntui. Joka paikkaan ryömittiin kamalaa vauhtia, myös sellaisissa paikoissa missä käytiin harvemmin, uskalsi reippaana tyttönä käydä tutkimassa paikkoja. 🙂
Tyttö alkoi myös näyttämään kiinnostusta ruokaan haluamalla kokeilla lusikan käyttöä. 
Ruoat lensi lusikasta naamalle ja hauskaa oli! 😀
Heinäkuu
Juhlittiin äidin syntymäpäiviä, sekä mun ja Nikon vuosipäivää. Toisaalta, eipä meidän tilanteessa taideta enään seurustelun vuosipäiviä laskea, vaan hääpäiviä. 
Synttäripäivänä 13. päivä Maria lähti papalle hoitoon, yöksi ensimmäistä kertaa. Maria on ollut Nikon porukoilla muutaman kerran yötä, mutta isälleni likka pääsi ensimmäistä kertaa. Oli kyllä mukava syntymäpäivä, kun parhaimmat ystävät oli mukana, mm. Marian sylikummi miehensä kanssa Tampereelta, toinen kummitäti (kummisetä oli karkuteillä) sekä muita. Aamulla oli pää kipee, niinkuin parilla muullakin. 😀 Sen jälkeen en olekkaan kännejä juonut, ei se enään jaksa innostaa. 🙂
25. päivä Nikolle ja mulla tuli 3 vuotta seurustelua täyteen. En kyllä tuota miestä vaihda, vaikka pariin otteeseen ollaan molemmin puolin mietitty, mikä siinä toisessa vetää niin kovasti puoleensa että kestää ne viat niin hyvin. 😉
23.7.2011 – vuosi yhdessä. Niko ei kauheen edustavana.. 🙂
Maria oppi seisomaan tukea vasten sekä konttamaan pari viikkoa myöhemmin. Kakka-sanan lisäksi tyttö alkoi kutsumaan mua sanalla ”äitä”. 🙂 Se aamuherätys oli ihanin, kun rakas katsoo silmät säihkyen unisilmäistä äitiä ja sanoo äitä jonka jälkeen alkaa kikattamaan. Rakas pieni! ♥
Elokuu
Nikon kanssa juhlittiin 25. päivä meidän 1-vuotis hääpäivää. Jahvetin ratsastelua sekä Gildan juoksuttamista tallivuorojen yhteydessä. Hevoset muuttivat Puuppolasta Tikkakoskelle.
Blogini muutti lilystä tänne, mikä oli ehkä yksi parhaimmista ideoista. Ehkä. 🙂
Maria ja hassut ilmeet 🙂
Mummolassa kokkailemassa
Päikkäreiltä herätty 🙂
Syyskuu
Maria 1-vuotias. Neuvolassa käytiin ja sai rokotteet. Painoa oli tullut reilu kilo, mitä edelleen ihmettelivät neuvolassa, kunnes huomasivat Marian liikkumistarpeen, koko ajan liikkeessä ja syö kuin hevonen niin onko ihme jos ei paino noussut? 🙂 Marialla vähentyi myös varvastaminen jonkin verran ja oppi kulkemaan tukea vasten sivuille. Ensimmäistä kertaa myös käytiin hammaslääkärissä, vaikkei hampaita ollutkaan. 🙂 Maitotuotteet tuli myös ruokavalioon hiljalleen. Korvike vaihtui viikossa tavalliseen maitoon ja ruokaa tehtiin maitoon.
Synttäripippalot oli pienet, mutta sitäkin railakkaammat. Likka sai kasan uusia leluja sekä kirjoja ja sai olla huomion keskipisteenä koko päivän! 🙂
Puhuva koira, abc-laulu on Marian lemppari!
Topi tuli kuvioihin alkukuusta. Jahvetista kuulin jonkin verran, mm. jalat mennyt huonohkoon kuntoon sekä selässä jotain epämääräistä. Tähänkin voisi heittää jälkiviisauksia, mutta eipä koske mua enään millään tavalla, joten huolehtikoot ne joita asia liikuttaa enemmän. 
Lokakuu
Marian kehityksen suhteen ehkä tapahtuvin kuukausi. Oppi sanomaan pappa sekä äiti, isi oli ”ihi/iti”. Oppi myöskin seisomaan ilman tukea!
Kauhistelin myös muskarin hintoja, täällä Jyväskylässä eräskin muskarin lukukausimaksu on 90€ ja tästä sain aikamoisen hulabaloon aikaiseksi omassa facebookissani.

11.10.2013
13.10.2013

Marraskuu
Oli vähän tasapaksu kuukausi. Aloittelin joulusiivousta järjestelemällä kaappeja ym. Maria harjoitteli opittuja taitoja sekä uusia sanojakin taisi aina välillä tulla.
Topin kanssa ratsastelua, maastossa ja maneesissa.

Joulukuu
Ikeaan reissu kahden erittäin hyvän ystävän kanssa. Maria sai myös viettää todella paljon laatuaikaa mummon ja papan kanssa jonka johdosta saatiin Nikon kanssa hetki hengähtää. 🙂
Marialle alkoi hampaan tynkiä satelemaan suuhun, ylhäällä tällä hetkellä 2 läpi ja alhaalla kahdet tyngät ulkona. Oijoi! 🙂

Lusikat on kivoja! 🙂

Likka myös oppi kiipeämään sohvalle ilman apua. Nyt yrittää sitten kiivetä joka paikkaan, mm tv-tasolle ja olkkarin pöydälle. Käytiin myös kuun alussa puntarilla kotona, ja painoa likalle oli tullut 2,5 kiloa 3kk:ssa, ei huonosti 🙂
Jouluruokia sai tyttö maistella ja porkkanalaatikko oli ainut yök. Aattelin, että olisi ollut lanttu mutta ei. 🙂

Jouluna 2013

Kiitos kaikille vuodesta 2013, etenkin elokuusta lähtien kun tänne muutin blogini. Toivon tältä vuodelta vaikka mitä, mutta vaikka nyt näin alkuun ehkä muutaman lukijan lisää sekä aktiivisempaa kommentoitia ym. 🙂

Kiitos ja olkaa hyvät! 🙂

1 vastaus artikkeliin “Vuosi 2013”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s