Ja diagnoosi oli..

Tänään tosiaan oli toimintaterapeutin kanssa testien tulosten kuulenta ja jatkosuunnitelmien pohdinta kerta. Maria ei ollut mukana, vain minä ja Niko. Maria on ikäisiään motorisesti reilusti jäljessä. Hienomotoriikka on vahvempaa kun taas karkeamotoriikka on todella heikkoa.  Visuaalisesti tyttö on erittäin lahjakas ja se näkyy esimerkiksi palapelien teossa. Maria etsii muotoja ja värejä keskeneräisestä palapelistä ja päättelee palojen oikeat paikat. Hienomotoriikan osa-alueista piirtäminen sekä valmiiden kuvien värittäminen oli testipäivänä heikkoa, mutta niin se on kotonakin paikoiteillen erittäin huonon keskittymiskyvyn ja nopean hermostumisen vuoksi. Karkeamotorisiin taitoihin luetaan pallopelit, pyöräily ynnämuut. Maria ei ole halunnut kahtena viime kesänä edes kokeilla pyöräilemistä, kun päätti suorilta käsin etrei sitä osaa, jolloin ei myöskään edes yritä. Samoiten on myös kiipeily sohvaa korkeammille paikoille. Maria on tosin kyllä itse sanonut, että pelkää korkeita paikkoja eikä esimerkiksi uskalla laskea lähipuistossa olevasta liukumäkilinnakkeesta alas, vaan mielummin peruuttaa portaat alas. Keskittymisongelmatkin on suhteellisen laajat ja tuntoaistimuksissa ilmeni myös ongelmia. Ensimmäisellä kerralla kerroin terapeutille, että hiustenpesu  ja niinkin arkinen kuin pukeminen on ollut aina Marialle hankalaa. Maria turhautuu äärettömän helposti, mikä on vaikeuttanut kaikkea oppimista. Testissä, jota toimintaterapeutti teki Marian kanssa kahden viime kerralla, oli osio joka käsitteli koordinaatiota. Maria sai osiosta vain 3 pistettä, kun taas keskivertotulos saman ikäisillä (4v 3kk – 4v 8kk) olisi 20-25 pistettä. Tuntoaistimukset silmät peitettynä tuotti Marialle paljon ahdistusta, eikä kuulemma osannut nimetä yksinkertaisia tavaroita, joita tunsi iholla eikä osannut sanoa mitä ruumiinosaa esine kosketti.

Diagnoosiksi saatiin lievä aistiherkkyyshäiriö johon suositeltiin yksityisellä sektorilla toimivaa toimintaterapiaa. Puutteita oli sen verran paljon, ettei kunnallisella puolella Maria tule saamaan tarpeeksi apuja, jolloin mahdollisuus yksityiselle menemiselle olisi parhain mahdollisuus.

Helmikuun loppupuolella saadaan vielä erikseen yhteenveto tähän astisista käyntikerroista sekä tieto, milloin konsultoidaan psykologia raivokohtausten syiden selvittämiseksi. Toimintaterapeutti arveli ajankohdan olevan syksyllä, kun Maria täyttää 5 vuotta, jolloin voidaan paremmin löytää neuroottisiin sairauksiin viittaavia oireita ja käytösoireita. Mutta nyt ei auta kuin sinnitellä sinne ensi kuun loppuun tietoa, että saadaanko kunnalta palvelusetelit tuonne yksityiselle ja samalla tuosta psykologin arvioinnin ajankohdasta. Saimme onneksi ison kasan papereita, joissa on vinkkejä vanhemmille herkkyyslapsien ”käsittelyyn”, joilla voidaan ainakin yrittää helpottaa päivittäisiä rutiineja sekä toimia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s