Koodaus

Ensiksi pahoittelut edelliseen kommentoineelle joka antoi tämän postausehdotuksen, kun saatoin naurahtaa ääneen. Lähdetään siitä liikkeelle, mitä koodaaminen on? Datahan pääasiallisesti on pelkkiä nollia ja ykkösiä, joita me manipuloidaan. Monilla blogisivuilla, myös mun blogi koostuu koodinpätkistä: asettelut, fontit ja koko teksti tulee suoraan koodista. Esimerkkinä voisi heittää, että jos tekstin haluaa paksuksi, kirjoitetaan <b>teksti<b>, jolloin se antaa sivulle teksti.

Mun työtä on automatisoida nyt manuaalisesti tehtäviä juttuja, viime viikon esimerkiksi pyörittelin Exceliä johon tein koodia automatisoimaan tietoja joko pois, erilaiseen järjestykseen, tunnistamaan maatunnuksia (esim DE) kirjaantuu eri sarakkeelle Germany -nimikkeellä jne.

Alla on esimerkki Python -nimisestä ohjelmointikielestä. Tämä on meidän alalla ehkä yleisin ja myös ehdottomin osata, ellei sitten lähde fronttiin (ns etulinja, missä työstetään ulkoasuja ja muuta ulospäin näkyvää dataa). Kuvassa luodaan ensin lista nimeltä ages. Sitten aloitetaan looppaaminen, jolla pyydetään käyttäjältä ikä ja käydään jokainen ehto läpi ja kysytään, toteutuuko se. Esimerkiksi if age <= 16: <- tarkoittaa että jos ikä on 16 tai alle, printataan ulos Too young ja lopetetaan looppi. Muussa tapauksessa lisätään ikä ylhäällä annettuun listaan ja jatketaan seuraavaan henkilöön. Mutta jos looppi laskurin arvo i on isompi kuin kolme, hypätään ihan alas ja annetaan ulos Get ready! käyttäjälle.

Tämmöiseen koodiin voi törmätä sivustoilla, jossa kysytään ikä ja pitää antaa oma syntymäaika, jonka perusteella sivusto päättelee oletko tarpeeksi vanha.

Ohjelmointikieliä on monta muutakin. Tunnetuin taitaa olla HTML jota jo 2000 -luvulla opeteltiin atk-tunneilla notepadilla. 😀 Sen kaveriksi tuli CSS joka on kotisivujen hienosäätöön hyvä kieli, kun HTML on lähinnä runkokieli. Sitten on myös JavaScript jolla voidaan tehdä animointia ja piirtämistä, joten monet pelintekijät käyttävät Pythonin lisäksi. Lisäksi näillä on myös komponenttikirjastoja, joilla voidaan laajentaa koodia ja sen toiminnallisuuksia.

Olipa hankala kirjoittaa omia hommia auki, johan tässä meni 5 päivää saada tämä ulos. Jos joku jäi mietittyttämään, niin kysykää toki!

1 vastaus artikkeliin “Koodaus”

  1. Ja minulla meni viisi päivää lukea tätä ja nyt alan pikkuhiljaa ymmärtämään lukemaani 🤣 Pakko myöntää että on kyllä äärettömän mielenkiintoinen aihe! Mutta koska en tästä ennestään mitään tiedä niin en osaa kysyäkään mutta kerro ihmeessä lisää! 😃
    Miten keksit lähteä tälle just tälle alalla? Osaajia varmasti tarvitaan mutta oliko ennestään sellaista kiinnostusta tähän csi-alalle 😆

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s