Tutti – milloin eroon?

Tutti, Marian rakkain esine mitä on vaan keksitty. Heti Ainu-pupun, pallokirafin ja möhköfantin jälkeen.
Sitä lutkutetaan aina nukkuessa – päikkäreillä ja yöunilla.

Mutta mitäs nyt, kun hampaat kuvioissa ja tutista on tulossa lelu ja vähemmän nukahtamisen turva? Ollaan otettu jo osittain tutti pois käytöstä, eli kotona ollessa hereillä ja kyläilessä ei tuttia pidetä, mutta likka aina jostain sen käy hakemassa. Alkaa pureminen, vetäminen, narskuttaminen ym..
Tiedän erittäin hyvin – omakohtaisella kokemuksella, mitä tutti aiheuttaa suuhun jos sitä käyttää liian pitkään. Pahimmassa tapauksessa lapsi joutuu oikomishoito-rumbaan. Purentavian korjaaminen liian pitkän tutin käytön takia – se sattuu! 2 vuotta yöraudat että saatiin nykyiseen jamaan omat palikat, mutta ei ole apua. Nyt ei mahdu esimerkiksi viisaudenhampaat tulemaan, vaan ne murtaa edellä olevat hampaat täysin…

Haluaisin Marialta tutin pois kokonaan ennen 2 vuoden ikää, mutta Maria on 3 päivää vajaa 1v 8kk joten kiire tulisi.. Ja Maria ei suostu nukahtamaan ilman tuttia ja siihen opettaminen vie koko perheen yöunet, vai viekö? En mä tiedä, olen vain ensikertalainen äiti, jolla ei ole mitään hajua näistä jutuista.

Miten sen pienen muovin ja kumin yhdistelmän pirullisen kapistuksen saisi vieroitettua pois lapselta, jolle se on melkein henkireikä?
Jos vain pystyn ennaltaehkäisemään sen hampaiden korjaamisen tuskan Marian kohdalla keinolla millä hyvänsä, haluan sen tehdä. Mutta miten? En haluaisi tuottaa turhaan likalle mielipahaa, mutta se on silti tehtävä. Jokaisella vanhemmalla sellainen tilanne tulee jossain vaiheessa, kun joutuu pahoittamaan lapsensa mielen.

Nyt vain toivoisin, että te äiti-ihmiset kertoisitte mulle.

Miten ja minkä ikäisenä teillä on lapset joutunut luopumaan tutista?


11 vastausta artikkeliin “Tutti – milloin eroon?”

 1. Oliko tuo poika 1,5v kun otin pois. Aamulla heti herätessä selitin että viedään pupulapsille tutit. Päivöunille laitoin normaalisti ilman omaa paniikkia. Lapsi huusi puoli tuntia ja nukahti. Sama aika meni illalla. Seuraavat kaksi pvä meni samoin sitten yksi päivä oli vaikeampi mutta pysyin vahvana ja sen jälkeen ei ole tuttia vinkunut. Kerralla suositellaan ottamaan pois eikä ne osissa. Ja pysyy päätöksessään. Mutta siis Maria oikeasti jo kohta 2v? 😮 olen luullut paljon nuoremmaksi kun olet noita kävelyä yms niin hehkuttanut olenko nyt ihan kujalla vai mitä kummaa? 😀

  Tykkää

 2. Joo, likka on jo niin iso! 😀 Aika mennyt ihan älyttömän nopeasti, etenkin sen jälkeen kun oppi kävelemään kunnolla. Kärryn kanssa kun alkoi kävely sujumaan, lähti siitä suunnilleen viikon päästä viipottamaan tuhatta ja sataa ilman tukia. 😀

  Täytyy vaan nyt päättää, että tutti veke niin on sitten tehty! 🙂

  Tykkää

 3. Minkä ikäisnä lähti siis kävelemään? Muistan vaan että kuukausi pari sitten kirjoitit jotain että mummolassa piti näyttää kuinka osaa kävellä kengilläkin jo. On tainnut siis aika myöhään lähteä liikkeelle? 🙂

  Yleensä se isoin kipu näissä tutti yms luopumissa on se äidin pelko tehdä se 😀 sitten kun uskaltaa vaan tarttua toimeen niin yleensä huomaakin että olikin pel'nnyt aivan turhaan. Se on se äidin pelko kun ei halua lapsensa olevan surullinen ja pelottaa ettei vaan mikään voi onnistua 😀 yleensä sitten kuitenkin pelot on turhia ja asiat menee helpommin kuin on ajatellut 🙂

  Tykkää

 4. Luinkin vanhoja postauksia ja tammikuun lopulla siis vielä mennyt lähinnä kärryn kanssa. Ompas itselle ihan hassua kun oma poika lähti kävelemään 10kk ikäisenä, kävelykärryn kanssa meni 9kk ikäisenä ja siitä sitten hetken päästä seinistä tukea ottaen ja sitten otti kunnolla jalat alle ja juoksemaan alkoi siitä sitten viikon parin päästä. ja sukulaisten ja ystävien lapset myös viimeistään kuukauden yli vuoden iän kävellyt ihan täyttä päätä ilman mitään tukea. Sillä jotenkin olen ajatellut Marian olevan vuoden vanha kun ihan uutta että 1,6vuotiaana vielä suht arka kävelemään. Nämä on niin erilaisia kehittymään ja aina näköjään itsekin ”tapaa” jotain ihan uutta kun en ole tosiaan ennen törmännyt vastaavaan 🙂 hetken jo mietin että apua olenko ihan nyt pihalla näistä mitä tänäkin vuonna olen täältä blogista lukenut! 😀

  Tykkää

 5. Maria on ollut noiden liikkumisten kanssa todella hidas kehittymään, mutta sitten kun on oivaltanut, niin ei ole tarvinnut edes kahta viikkoa kun ollaan menty tukka putkella. 😀 Maria on ihmisiäkin kohtaan tosi arka, jolloin meni jonkin aikaa että esim. mummolassa lähti kävelemään itsekseen. 🙂

  Niin se kyllä on, että yleensä vanhemmat pelkää muutoksia enemmän kuin se lapsi itse. 🙂

  Tykkää

 6. Voi ihana pieni 🙂 hyvä vaan että ottaa rauhassa niin ei vanhemmat menetä hiuksiaan 😀 tuo oma poika vaikka lähti niin pienenä kävelemään niin oli onneks tosi varovainen eikä ikinä kolhinu itseään. Ja vieläkin onneks on kauhean varovainen ja tarkka vaikka onkin aina ollut kova liikkumaan. En muista että olis ikinä ollu mitään mustelmia tai kuhmuja kun opetteli kävelemään ja juoksemaan. Näiden kanssa kun saa liiaksi pelätä aina 😀

  Tykkää

 7. Sinä sen sanoit! Monet kerrat saanut haukkoa henkeä, että kohta taitaa sattua niin ei. 😀 On ne yllättävän ketteriä, vaikka voisi luulla että pää täynnä kuhmuja ja raajat mustelmilla, mutta mitä vielä! 🙂

  Tykkää

 8. Hei,

  löysimme blogisi netistä ja ajattelimme tiedustella onkohan teillä varastossa tai kaapissa lojumassa tarpeettomia tutteja,tuttinauhoja tai tuttipulloja? Meillä kotona tehdään niistä reborn-nukeille sopivia 🙂 otamme vastaan lahjoituksena.

  t.Siiri ja Vesa

  Tykkää

 9. Ihana tyttö sulla.🙂 Mutta haluisin kysyä että minkä ikäinen Maria nyt onkaan kun hän kasvaa niin nopeasti?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: